IX KONGRES

FORUM TECHNOLOGII BANKOWYCH

22 MAJA 2024 r.
PAŁAC ŁOCHÓW k. Warszawy

Do startu pozostało...

DNI

:

GODZIN

:

MINUT

:

SEKUND

O Kongresie

DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ?

Kongres Forum Technologii Bankowych obchodzi w tym roku 20-lecie istnienia. Jest wspólną inicjatywą Związku Banków Polskich, Centrum Procesów Bankowych i Informacji oraz 60 dostawców technologii.

Jego nadrzędnym celem jest inspirowanie uczestników z sektora bankowego i technologicznego do odważnego eksplorowania obszarów, które w niedalekiej przyszłości staną się powszechnie używanym standardem.

Kongres, na który serdecznie zapraszamy, jest nie tylko doskonałą okazją do wysłuchania wystąpień znakomitych prelegentów, lecz również do prowadzenia ożywionych rozmów w kuluarach. Rozmowy z wybitnymi przedstawicielami branż finansowej i technologicznej to niepowtarzalna szansa na zaznajomienie się z innowacjami, które już niedługo przenikną do życia codziennego klientów instytucji bankowych.

Nasze liczby

Edycja

Prelegentów

Firm technologicznych

Bloków tematycznych

Główne tematy tegorocznej edycji

Blok I

Era wiecznej czujności:

Jak rozwijać bankowość w czasach nowej nienormalności?

Blok II

Czy w świecie przyszłości grozi nam plaga lenistwa?

Co będzie generowała ludzka inteligencja?

Blok III

“Gdy aktu nie ma fraudsterzy harcują…”

Czy prawo pomaga nam chronić klienta przed oszustwami?

Blok IV

Co się bankom opłaca?

Tropienie talentów vs. budowa kompetencji wewnątrz

Blok V

Sektorowe podążanie własnymi drogami
– banki dźwignią rozwoju gospodarczego

Agenda

Bankowość w przyszłości, przyszłość w bankowości: sztuczna inteligencja,
rozwój, talenty, kompetencje, ochrona klienta, gospodarka.

09:00 – 09:05

5 min.

OTWARCIE KONGRESU

Paweł Jakubik Przewodniczący Prezydium FTB, Technology & Consulting Sales Leader, EY 
Włodzimierz Kiciński Wiceprezes, Związek Banków Polskich
Karol Mazurek Wiceprzewodniczący Prezydium FTB, Dyrektor Zarządzający ds. Usług Finansowych, Accenture Polska
Bartłomiej Nocoń Dyrektor Zespołu Systemów Płatniczych
i Bankowości Elektronicznej, Związek Banków Polskich
Dorota Zaremba Wiceprzewodnicząca Prezydium FTB Wiceprezeska SAP Poland

09:05 – 09:20

15 min.

WYSTĄPIENIE OTWIERAJĄCE

dr Tadeusz Białek Prezes, Związek Banków Polskich

09:20 – 09:40

20 min.

Potencjał wykorzystania sztucznej inteligencji oraz innych technologii przełomowych

Dariusz Standerski Sekretarz Stanu, Ministerstwo Cyfryzacji

09:40 – 09:55

15 min.

PRZERWA KAWOWA

09:55 – 10:55

BLOK I

Era wiecznej czujności: Jak rozwijać bankowość w czasach nowej nienormalności?

09:55 – 10:15

20 min.

Banki i finansowanie gospodarki

Włodzimierz Kiciński Wiceprezes, Związek Banków Polskich

10:15 – 10:55

40 min.

Debata CEO

Moderator
Paweł Jakubik Technology & Consulting Sales Leader, EY
Bartłomiej Nocoń Dyrektor Zespołu Systemów Płatniczych i Bankowości Elektronicznej, Związek Banków Polskich

Paneliści
Brunon Bartkiewicz CEO, ING Bank Śląski
Adam Góral CEO, Asseco Poland
Mariusz Kaczmarek CEO, PrivatBank
Adam Marciniak CEO, VeloBank
Szymon Midera Wiceprezes Zarządu Banku kierujący pracami Zarządu Banku, PKO Bank Polski
Marta Życińska CEO, MasterCard Europe

10:55 – 11:55

BLOK II

Czy w świecie przyszłości grozi nam plaga lenistwa? Co będzie generowała ludzka inteligencja?

10:55 – 11:10

15 min.

AI: Koniec Człowieka czy Nowy Początek?

Ireneusz Liberacki General Manager LiveBank, Ailleron

11:15 – 11:55

40 min.

DEBATA

Efektywność w erze sztucznej inteligencji. Czy projekty AI zwiększają tempo w bankowości?

Moderator
Dariusz Piotrowski Dyrektor Generalny, Dell Technologies

Paneliści
dr Mariusz Cholewa CEO, Biuro Informacji Kredytowej
Małgorzata Domagała Dyrektorka, MasterCard Europe
Dawid Kin Head of AI, PKO Bank Polski
Jarosław Mastalerz CEO, PZU Życie

11:55 – 12:10

15 min.

Sztuczna inteligencja nie istnieje. Czy powinno nas to cieszyć?

prof. Piotr Płoszajski Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

12:10 – 13:10

60 min.

Przerwa lunch

13:10 – 13:30

20 min.

Wręczenie nagrody Lidera i Wizjonera Cyfryzacji Sektora Bankowego i Medali ZBP

13:30 – 14:55

BLOK III

“Gdy aktu nie ma fraudsterzy harcują…” – Czy prawo pomaga nam chronić klienta przed oszustwami?

13:30 – 13:50

20 min.

Jak zbudować Zero Trust zgodną z architekturą referencyjną DoD

Bartosz Charliński Enterprise Architect, Dell Technologies

13:50 – 14:10

20 min.

Technologiczne TOP 3 pakietu cyfrowego PSR i FIDA

dr Mateusz Blocher Senior Counsel, SKS

14:15 – 14:55

40 min.

DEBATA

Regulacje vs. Innowacje: Jak skutecznie chronić klientów sektora finansowego
Moderator

Agnieszka Szopa- Maziukiewicz IT Managing Director, BIK

Paneliści
Przemysław Galiński Dyrektor, PwC Polska
dr Wojciech Iwański Partner, SKS
Przemysław Koch Członek Zarządu ds. operacji i IT, VeloBank
Anna Żukowska Director of Governance and Cybersecurity Program Bureau, BNP Paribas

14:55 – 15:40

45 min.

KEY-NOTE SPEECH

Fizyka zostanie ukończona za pół roku

Andrzej Dragan Profesor, Uniwersytet Warszawski

15:45 – 16:00

15 min.

Przerwa kawowa

16:00 – 16:20

BLOK IV

Talent w sektorze bankowym. Technologia kontra ludzkie potrzeby.

16:00 – 16:20

20 min.

Tech adoption vs tech exhaustion – jak uwolnić potencjał talentów i technologii dla banków?

Zbigniew Łobocki Senior Manager, Deloitte
Tomasz Tarasiuk Partner, Deloitte

16:25 – 17:55

BLOK V

Sektorowe podążanie własnymi drogami – banki dźwignią rozwoju gospodarczego

16:25 – 16:45

20 min.

FIRECHAT

Bankowe innowacje – dyscyplina indywidualna czy sport zespołowy?

Moderator
Wiesław Kotecki Partner, Deloitte

Paneliści
Witold Litaszewski Dyrektor Departamentu Finansowania Konsumenckiego, Polski Standard Płatności

16:50 – 17:10

20 min.

Jak zmieniła się polska bankowość i sektor technologii w ciągu 2 dekad działalności FTB

Leszek Modzelewski Dyrektor Zarządzający Pionem Projektów i Rozwoju Biznesu CEE, Hitachi Europe Ltd.
Tadeusz Woszczyński Dyrektor Generalny CEE, Hitachi Europe Ltd.

17:15 – 17:55

40 min.

DEBATA

20 lat polskiej bankowości i innowacji: od tradycyjnego oddziału po bank w komórce i AI

Moderator
Tadeusz Woszczyński Dyrektor Generalny CEE, Hitachi Europe Ltd.

Paneliści
Joanna Erdman Prezes Zarządu, Fundacja Polska Bezgotówkowa
Michał Macierzyński Dyrektor Departamentu Usług Cyfrowych, PKO Bank Polski
Dorota Poniatowska-Mańczak CIO, Credit Agricole Bank Polska
Piotr Puchalski Dyrektor Zarządzający, ds. Obszaru Płatności, E-Commerce oraz Klienta Firmowego, mBank
Robert Trętowski Wiceprezes Zarządu, Krajowa Izba Rozliczeniowa

18:00 – 18:05

5 min.

PODSUMOWANIE KONGRESU

18:05 – 19:15

70 min.

WYSTĄPIENIE GOŚCIA SPECJALNEGO KONGRESU FTB

19:20 – 21:00

100 min.

Przerwa

21:00

UROCZYSTY BANKIET

Posiedzenie zamknięte Forum Technologii Bankowych

10:00 - 10:05

5 min.

Otwarcie posiedzenia

Przewodniczący, Forum Technologii Bankowych.

10:05 - 11:00

55 min.

Sprawozdanie z działalności FTB

Aleksandra Kozieł Sekretarz, Forum Technologii Bankowych

11:00 - 11:30

30 min.

Przedstawienie nowych członków FTB

11:30 - 11:40

10 min.

PRZERWA

11:40 - 12:30

50 min.

Doświadczenia minionego roku, Plan działań na rok 2024 oraz sprawy różne, otwarta dyskusja członków FTB.

12:30 - 13:00

30 min.

Regulacyjna mapa drogowa dla płatności i bankowości elektronicznej

Mateusz Blocher Legal Counsel, Sołtysiński Kawecki & Szlęzak

13:00

LUNCH

Zebranie Wspólne Rady ds. Usług Płatniczych, Rady Bankowości Elektronicznej i SEPA Polska

10:00 - 10:35

35 min.

Regulacyjna mapa drogowa dla płatności i bankowości elektronicznej

Mateusz Blocher Legal Counsel, Sołtysiński Kawecki & Szlęzak

10:35 - 10:55

20 min.

Status prac Zespołu Technologii Grupy Roboczej NBP ds. Bezpieczeństwa Płatności

Bartłomiej Nocoń Związek Banków Polskich
Robert Trętowski Krajowa Izba Rozliczeniowa S.A.

10:55 - 11:30

35 min.

Status prac nad wdrażaniem XML (ISO) w Elixir

Robert Trętowski Krajowa Izba Rozliczeniowa S.A.
Konrad Dudek Przewodniczący Rady ds. Usług Płatniczych
Bartosz Żak Przewodniczący Grupy ds. wdrażania ISO 20022 w obrocie krajowym

11:30 - 11:50

20 min.

PRZERWA

11:50 - 12:05

15 min.

Podjęcie prac nad wersją 4.0 Rekomendacji Zarządu ZBP Sprawie przyjęcia standardu wymiany danych finansowych pomiędzy klientem a bankiem oraz bankiem a klientem na rynku polskim (RBE i RdsUP)

Bartosz Żak Przewodniczący Grupy ds. wdrażania ISO 20022 w obrocie krajowym

12:05 - 12:25

20 min.

IBAN Check (VOP) - nowe obowiązki wynikające z Rozporządzenia w sprawie płatności natychmiastowych oraz Rozporządzenia w sprawie usług płatniczych

Marta Kijuk Wiceprzewodnicząca Rady ds. Usług Płatniczych, Bank Handlowy w Warszawie S.A.

12:25 - 12:45

20 min.

Urządzenia samoobsługowe jako część cyfrowej infrastruktury banku

Jacek Adamski NCR ATM POLSKA sp. z o.o.

12:45 - 13:00

15 min.

A.O.B.

13:00

LUNCH

Posiedzenie Wspólne Rady Wydawców Kart Bankowych i Komitetu Agentów Rozliczeniowych

10:00 - 10:15

15 min.

Od żelazka do smartfona

Paweł Placzke PKO Bank Polski S.A.

10:15 - 10:45

30 min.

Regulacyjna mapa drogowa dla płatności i bankowości elektronicznej

Wojciech Iwański Partner, Sołtysiński Kawecki & Szlęzak

11:05 - 11:30

25 min.

Status działań Fundacji Polska Bezgotówkowa

Zbigniew Wiśniewski Fundacja Polska Bezgotówkowa
Joanna Erdman Fundacja Polska Bezgotówkowa

11:30 - 11:45

15 min.

PRZERWA

11:45 - 12:25

40 min.

Status inicjatyw Mastercard wspierających rynek

Małgorzata Domagała Mastercard
Tomasz Owczarek Mastercard

12:25 - 12:45

20 min.

Rekomendacje NBP - prace grupy roboczej i dalsze działania

Robert Trętowski Krajowa Izba Rozliczeniowa S.A.

12:45 - 13:00

15 min.

Rynek bankomatów w Polsce

Marek Szafirski Euronet

13:00

LUNCH

Prelegenci

Zobacz osoby, które będą skutecznie inspirować gości tegorocznego Kongresu:

Rada programowa

Zobacz, kogo zaprosiliśmy do współtworzenia Kongresu:

Zarezerwuj miejsce
na IX Kongresie FTB

Wybierz bilet dla Ciebie i Twoich współpracowników.
Uwaga: liczba biletów BIZNES i VIP jest ograniczona.

Zaznacz grupę, którą reprezentujesz:

Standard
0zł
Udział w konferencji
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
Biznes
660zł
Udział w konferencji i bankiecie
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
  • Uczestnictwo w bankiecie
VIP
1110zł
Udział w konferencji i bankiecie oraz nocleg ze śniadaniem
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
  • Uczestnictwo w bankiecie
  • Nocleg ze śniadaniem

*podane ceny są cenami netto

Standard
1600zł
Udział w konferencji
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
Biznes
2100zł
Udział w konferencji i bankiecie
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
  • Uczestnictwo w bankiecie
VIP
2550zł
Udział w konferencji i bankiecie oraz nocleg ze śniadaniem
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
  • Uczestnictwo w bankiecie
  • Nocleg ze śniadaniem

*podane ceny są cenami netto

Standard
0zł
Udział w konferencji
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
Biznes
660zł
Udział w konferencji i bankiecie
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
  • Uczestnictwo w bankiecie
VIP
1100zł
Udział w konferencji i bankiecie oraz nocleg ze śniadaniem
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
  • Uczestnictwo w bankiecie
  • Nocleg ze śniadaniem

*podane ceny są cenami netto

Standard

2000zł

Udział w konferencji
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
Biznes

2600zł

Udział w konferencji i bankiecie
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
  • Uczestnictwo w bankiecie
VIP

3050zł

Udział w konferencji i bankiecie oraz nocleg ze śniadaniem
  • Spotkania z wybitnymi ekspertami z dziedziny finansów i bankowości
  • Przestrzeń networkingowa na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych
  • Wystąpienie gościa specjalnego
  • Lunch między wydarzeniami kongresowymi
  • Dostęp do nagrań video
  • Zestaw upominków
  • Uczestnictwo w bankiecie
  • Nocleg ze śniadaniem

*podane ceny są cenami netto

WCZEŚNIEJSZE EDYCJE

Zobacz, o czym rozmawialiśmy w poprzednich latach

2018

CX, API, bankowcy za granicą

2020

Cloud computing, COVID 19, AI

2022

Technologia, bezpieczeństwo, wojna

2019

Working globally, thinking locally

2021

Klient, ekologia, kultura organizacyjna

2023

Bezpieczeństwo, AI, regulacje

2018

Working globally, thinking locally

2019

CX, API, bankowcy za granicą

2020

Cloud computing, COVID 19, AI

2021

Klient, ekologia, kultura organizacyjna

2022

Technologia, bezpieczeństwo, wojna

2023

Bezpieczeństwo, AI, regulacje

Galeria zdjęć

Zobacz co działo się na Kongresie w 2023 roku

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz pytania, skontaktuj się z nami:

Aleksandra Kozieł

Specjalista w zespole systemów
płatniczych i bankowości

elektronicznej

Związek Banków Polskich
ul. Kruczkowskiego 8
00-380 Warszawa

Nowe pole

3 + 4 =

JAK DOJECHAĆ NA KONGRES

Zobacz, jak dotrzeć do Pałacu Łochów k. Warszawy:

Centrum Konferencyjno-Wypoczynkowe Pałac i Folwark Łochów
ul. Marii Konopnickiej 1 i 10
07-130 Łochów

Kontakt

Jeśli masz pytania, skontaktuj się z nami:

Adres
Związek Banków Polskich

ul. Kruczkowskiego 8

00-380 Warszawa

Organizator

Rejestracja

Dołącz do wydarzenia i bądź na bieżąco
z trendami w branży!

PARTNERZY FTB

Partnerzy tegorocznej edycji Kongresu:

PARTNERZY GENERALNI

PARTNERZY +

PARTNERZY

ORGANIZATORZY

PATRONI MEDIALNI

FAQ

Gdzie i kiedy dokładnie odbędzie się IX Kongres Forum Technologii Bankowych?

IX Kongres Forum Technologii Bankowych odbędzie się 22 maja w Centrum Konferencyjno-Wypoczynkowym Pałac i Folwark Łochów (ul. Marii konopnickiej 1 i 10).

Czy udział w Kongresie jest płatny?
Przedstawiciele mediów i banków mogą skorzystać z bezpłatnych wejściówek, które nie obejmują udziału w bankiecie oraz noclegu ze śniadaniem bądź wybrać płatną opcję. Pozostałe osoby obowiązuje zakup wejściówki.
Ile kosztuje wejściówka?
Przedstawiciele mediów i banków mogą skorzystać z bezpłatnych wejściówek typu standard, które nie obejmują udziału w bankiecie oraz noclegu ze śniadaniem, bądź wybrać płatną opcję: biznes, która obejmuje udział w bankiecie (660 zł) lub VIP, która obejmuje dodatkowo nocleg ze śniadaniem (1110 zł). Ceny wejściówek dla członków FTP: standard – 1600 zł, biznes – 2100 zł, VIP – 2550 zł. Dla przedstawicieli innych branż: standard – 2000 zł, biznes – 2600 zł, VIP – 3050 zł. Szczegółowe informacje o rodzajach i cenach wejściówek można znaleźć tutaj: kongresftb.pl.
Czy otrzymam fakturę VAT?

Oczywiście, do 7 dni od zamówienia biletu na podany w formularzu rejestracji adres email otrzymasz fakturę pro forma, natomiast do 7 dni po zakończeniu wydarzenia otrzymasz fakturę VAT.

Co obejmuje wejściówka?

Wejściówki typu standard obejmują udział we wszystkich wydarzeniach poza bankietem oraz noclegiem ze śniadaniem. Wejściówki typu biznes obejmują dodatkowo udział w bankiecie, natomiast VIP — nocleg ze śniadaniem. Szczegółowe informacje o rodzajach i cenach wejściówek można znaleźć tutaj: kongresftb.pl.

Ile biletów mogę kupić?

Możesz nabyć dowolną liczbę biletów.

Czy konieczna jest rejestracja, by wziąć udział w wydarzeniu?

Tak, aby wziąć udział w wydarzeniu, konieczna jest rejestracja za pośrednictwem strony internetowej.

Czy będzie można kupić wejściówki na miejscu?

Nie.

Jak kupić płatną wejściówkę na IX Kongres Forum Technologii Bankowych 2024?

Wybierz wariant biletu, który będzie dla Ciebie odpowiedni. Kliknij przycisk „Kup bilet”. Zostaniesz przekierowany na stronę z formularzem rejestracyjnym. Uzupełnij formularz swoimi danymi, zaznacz zgody i zatwierdź przyciskiem „Zarejestruj się”. Na podany w formularzu email otrzymasz potwierdzenie rejestracji, a do 7 dni od zgłoszenia fakturę pro forma.

Pomyliłem rodzaj wejściówki. Co mam zrobić?

Skontaktuj się z Martą Rakowską pod adresem: m.rakowska@bank.pl